29 Ocak 2016 Cuma

Konutlarda Yangın Güvenliği

Son yıllarda sayıları hızla artmakta olan konutlarda yangın güvenliği için bodrum katlar dahil dört katı geçmeyen konutlar ile ikiz evler gibi konutlar dışındaki konutlarda, herhangi bir olumsuz durum dahilinde konut içindeki rastgele bir noktadan çıkış kapısına dek olan uzaklığın 20 metreyi geçmemesi gerekmektedir.
Son yıllarda sayıları hızla artmakta olan konutlarda yangın güvenliği yönetmeliği esasları dahilinde bodrum katlar dahil dört katı geçmeyen konutlar ile sıra evler, tek evler ve ikiz evler gibi konutlar ve tek bir kullanıma hizmet veren bir yapı veya yapının ayrılmış bir bölümünde kaçışlar; kaçış mesafesi aranmaksızın normal merdivenler ile sağlanabilir . Bu merdivenlerde başka herhangi bir özellik aranmıyor. Yangın merdiveni yönetmeliğinin birinci fıkrada belirtilenler dışındaki konutlarda, konut içindeki rastgele bir noktadan çıkış kapısına kadar olan uzaklığın 20 metreyi geçmemesi gerekmektedir.
İki veya daha fazla ara kat bulunmayan apartman dairelerinde tek kapı bulunması hâlinde, bu kapı üst katta düzenlenememektedir. Üst katın döşeme alanı, bu kat için ayrı bir çıkış sağlanmadıkça 70 metrekareyi aşmamalıdır. Konut birimlerinde yer alan bütün çıkışların, kaçış merdivenlerine veya güvenli bir açık alana doğrudan erişim imkânı sağlayacak şekilde olması gerekir.
Olumsuz bir durumda kaçış uzaklığı, apartman dairelerinin kapısından itibaren ölçülmektedir. Herhangi bir apartman dairesi için aynı kat düzeyinde iki kapı gerektiğinde, sadece tek doğrultuda kaçış veya tek bir kaçış merdiveni var ise, kaçış uzaklığı en uzaktaki kapıdan itibaren ve iki ayrı doğrultuda kaçış imkânı sağlanabiliyor ise, kaçış uzaklığı her bir kapıdan itibaren ölçülmelidir. Olumsuz bir durumda kaçış mesafeleri uygun olmak şartıyla, sadece konut halinde kullanılmakta olan binalarda kaçış merdivenleri aşağıdaki şekilde düzenlenir:
- Yapı yüksekliği 21.50 metrenin altındaki konutlarda korunmasız normal merdiven kaçış yolu olarak kabul edilir ve ikinci çıkış aranmaz.
- Yapı yüksekliği 21.50 metreden fazla ve 30.50 metreden az olan konutlarda, en az 2 merdiven düzenlenmesi, merdivenlerden en az birisinin korunumlu olması ve her daireden korunumlu merdivene ulaşılması gerekmektedir.
- Yapı yüksekliği 51.50 metreden yüksek halde olan konutlarda, birbirlerine alternatif ve yangın güvenlik holü olan ve basınçlandırılan en az 2 adet kaçış merdiveni yapılması şarttır.
Konut yapılarının, farklı amaçla kullanılan bodrum katlarında ortak merdivenlerin ve kaçış merdivenlerinin önüne yangın güvenlik merdiveni hacminin düzenlenmesi gerekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder